Lussebullar recept

Varje år försöker man hitta det perfekta receptet på lussebullar, men jag har aldrig lyckats hitta något som jag verkligen fastnar för. Man har provat både med och utan kvarg, kall och varm degvätska, men ändå inte fått till det riktigt. Tills nu. Hittade detta receptet från bagaren och konditorn Magnus Johansson. Detta receptet är med en fördeg och jag trodde det skulle vara omständligt men det tycker jag inte att det blev utan det va verkligen värt det tycker jag. Han tipsar om att man gärna kan lägga saffranet i konjak eller vodka en månad innan man bakar med det för att verkligen få ut så mycket smak som möjligt från saffranet. Sen tipsar han om att lägga russinen i blöt gärna dagen innan också så att dom blir ordentligt blöta för annars drar dom åt sig fukten från bullarna när man bakar dom och det gör att man kan få torra bullar.
 
Jag prövade på att göra detta receptet som sagt, men hade vanligt vetemjöl. Va det jag hade hemma. Jag la aldrig saffranet i vodka heller utan la det i mjölken så fick dom stå och dra sig under dagen tillsammans istället. Får prova nästa år att lägga det i vodka då. Här är iallafall receptet. Låt er väl smakas 
 
Lussebullar 40 st
 
Fördeg
 
500 g mjölk, rumstempererad
500 g vetemjöl special
40 g jäst
200 g strösocker
1 g saffran som gärna fått stått och dra konjak eller vodka
 
Tillsätt efter första jäsningen
 
 
1 tsk salt
500 g vetemjöl special
200 g smör, rumstempererat
 
Till pensling
 
1 uppvispat ägg
 
Dekoration
 
 
Russin som fått legat i vatten
 
Gör så här
 
 
1. Fördeg
Se till att alla ingredienser till fördegen är rumsvarma. Blanda ihop, mjölk, mjöl, jäst, socker och saffran på låg effekt i 15 minuter. Låt sedan stå övertäckt och jäsa i 30 minuter.
 
2. Efter jäsningen så tillsätt mjöl och salt till fördegen och bearbeta väl till en seg och elastisk deg
 
3. Knåda in det rumsvarma smöret lite i taget.
 
4. Forma degen till lussebullar, dekorera med russin, lägg på en plåt med bakplåts papper och låt jäsa 1-2 timmar beroende på om degvätskan har vart kall eller varm.
 
5. Grädda lussebullarna i 210 grader varmluft eller 225 grader i vanlig ugn i ca 5-8 minuter. Pensla med uppvispat ägg efter bakningen 


Blank och fin deg blev det


Hela 42 stycken blev det 

Lussebulle bak

I onsdags blev det äntligen dags för årets första lussebulle bak. William såg verkligen fram emot detta precis som mig. Jag va nyfiken på att se hur Philippa skulle reagera med en degbit i handen. Visste ju att den skulle hamna i munnen garanterat. Men att se sen va hon gjorde med den skulle bli kul att se. Kan ju säga att det gick inte så bra för hennes del. Det va roligare att kasta degen i golvet till katten eller att sitta och smaka på den. Även om hon faktiskt gjorde ett försök till att göra så som jag och William gjorde. Nästa år kommer det funka bättre när hon är lite större. Men tyckte ju självklart att hon skulle få vara med och prova redan i år. Degen vi använde va från ett nytt recept och jag gilla verkligen receptet. Va hur fin deg som helst, inte alls kladdig. Kommer dela med mig av den i ett eget inlägg. 
 
Bjuder här på lite bilder från vårat lussebulle bak
 
 
Hmm... Vad är det här?
 
 
Undrar om det går att äta?
 
 
Hur gör du brorsan?
 
 
Får nog kolla in den här gula klumpen lite till
 
 
Rulla rulla liten bull...lussekatt
 
 
Det gäller att va koncentrerad
 
 
Efter att ha kastat degen i golvet ett x antal gånger så tröttnade mamma på att ta upp degen så jag fick mig ett kex istället. Mycket bättre tycker jag.
 
 
Lite russin skall på
 
 
Alla bullar skall få
 
 
Många goda blev det att mysa på till första advent igår
 

Första advent

Så va vi inne på första advent och nu har verkligen nedräkningen fram till jul börjat. Dagen har gått i lugnets tecken och vi har i princip bara gått runt i pyjamas här hemma allihopa. Bara William som har vart på kalas några timmar. Men har vart skönt att bara vara hemma och mysa hela familjen. 

Första ljuset tände vi framför tv med en julfilm, lussebullar och pepparkakor. Riktigt mysigt. Hoppas ni alla haft och har en trevlig första advent.