Vecka 30

Känns väldigt konstigt att skriva vecka 30. Tyckte nyss det var vecka 20 man skrev om. Tänk bara 10 veckor kvar nu tills bebis kommer. Men det kan lika väl bli om 8 veckor eller 12 veckor. Allt beror på när bebis behagar att komma ut. 

Bebis


Nu är bebis ca 36 cm lång och väger ca 1,43 kg i början av veckan och ca 1,58 kg i slutet av veckan. Medans den fina kroppsbehåringen, lanugohår sakta börjar försvinna så fortsätter hjärna, muskler och lungor att utvecklas. Skelettet fortsätter även det att bli starkare. Många bebisar lägger sig nu neråt med huvudet i beckengången och man kan känna hur huvudet pressar mot bäckenbotten. 

Vecka 30 (29+0)

Mamma


Nu är det extra viktigt att tänka på hur man går, står och sitter då all extravikt är slitsamt för ryggen. Så det gäller att vara snäll mot kroppen och vila när det går. Barnet växer mycket nu så det gäller att komma ihåg mellanmålen. Det är annars lätt att bli illamående dessa kommande veckor då barnet växer mycket och det blir ett stort hormonpåslag. 

Så här känner jag


Har svårt att förstå att vi har gått in i vecka 30. Tröttheten är mer påtaglig under hela dygnet nu. Men det är ju inte så konstigt, har ju kommit en bra bit in i graviditeten pluss att mitt hjärnvärde inte är speciellt högt heller. Känner att magen mer och mer är i vägen, särskilt när man skall böja sig framåt eller när man skall natta Philippa i hennes säng. Kan inte ligga bredvid henne längre så får sitta upp bredvid henne istället. När nåt skall plockas upp eller om man skall ta sig ur soffan eller sängen så börjar det även där märkas att man är större nu. Att sitta på huk är fortfarande jobbigt och det blir inte bättre heller ju längre in i graviditeten man kommer. Bebis ligger med huvudet neråt och man känner att det ibland blir som ilningar ner i underlivet när bebis vrider på sig. Lite obehagligt och inte allt för skönt. Sover fortfarande bra på nätterna även om drömmarna kan va väldigt konstiga vissa stunder och det är inte mer än ett toabesök ibland på natten men det är inte ens varje kväll så det gör inte så mycket. Dom sista kvällarna har det rådit en väldans aktivitet i magen och man njuter för fullt. Vet ju att det inte är så långt kvar och detta är ju sista barnet så får verkligen passa på att njuta så mycket det bara går. 


Vecka 28 (27+1) mot vecka 30 (29+0)

JVecka 29 (29+0) med Philippa och nu vecka 30 (29+0) med denna bebis. Lite större denna gången

Kommentera här: